ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΕΫΧΕΛΛΩΝ

Είναι εμφανές ότι η οικονομία των Σεϋχελλών στηρίζεται στον τουρισμό. Ο τουριστικός τομέας αποτελεί το 70% της εισαγωγής ξένου συναλλάγματος στη χώρα.
Εκτός τον τουρισμό οι Σεϋχέλλες εξάγουν κονσερβοποιημένο τόνο σε μεγάλες ποσότητες (το 1995 η Heinz απόκτησε την τοπική βιομηχανία κονσερβοποίησης τόνου), κατεψυγμένες γαρίδες και διάφορα άλλα ψάρια (κατεψυγμένα ή φρέσκα), κύμινο, κ.α.
Πέρα από τις εξαγωγές η ανάπτυξη των Σεϋχελλών ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο έχει προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη στην οικονομία της χώρας. Το πρόγραμμα του Κέντρου Διεθνών Επιχειρήσεων (International Business Centre - IBC) περιλαμβάνει
· μία αφορολόγητη διεθνή εμπορική ζώνη που ονομάζεται Seychelles International Trade Zone
· ένα νομικό πλαίσιο για την ίδρυση διεθνούς trust
· υπεράκτιες εταιρείες (offshore)
· την επέκταση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο να προσφέρουν υποστήριξη στο διεθνές εμπόριο και τις επιχειρήσεις
· την εγγραφή πλοίων κάτω από την Σεϋχελλική σημαία.

Η οικονομία των Σεϋχελλών έχει εξαιρετική υποδομή και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως
· στρατηγική θέση της χώρας (εκτός της ζώνης κυκλώνων)
· ευνοϊκή διαφορά ώρας
· λιμάνι μεγάλου βάθους
· σύγχρονο αεροδρόμιο
· σύγχρονο τραπεζικό σύστημα
· πολύ καλές τηλεπικοινωνίες
· σταθερό νόμισμα
· χαμηλό πληθωρισμό
· υγιές και μορφωμένο δυναμικό

Το 1994 συστήθηκε από την κυβέρνηση των Σεϋχελλών νέος νόμος περί τις Διεθνείς Επιχειρήσεις (International Business Companies Act 1994) ο οποίος θεωρείται από τους πιο σύγχρονους και εύκαμπτους και ορίζει τη διαμόρφωση και λειτουργία των υπεράκτιων εταιρειών.

Λαμβάνοντας υπόψη την θέσπιση αυτού του νόμου και τους παραπάνω παράγοντες που αφορούν την υποδομή της χώρας υπάρχουν τα θεμέλια για αξιόπιστες επενδύσεις στις Σεϋχέλλες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν επαγγελματική συμβουλή από την Seychelles Development Bank (SDB) ή αλλιώς Τράπεζα Αναπτύξεως.
Οι επενδυτικοί τομείς που προτείνει η τράπεζα περιλαμβάνουν
· καπνιστά ψάρια
· ιχθυοκαλλιέργειες γαρίδας και άλλων ψαριών
· μικρές ξενοδοχειακές μονάδες
· κατασκευές σκαφών για εξαγωγή
Η Τράπεζα Αναπτύξεως μπορεί επίσης να συμβάλλει συμμετέχοντας σε κάποιο ξένο επενδυτικό σχέδιο με την μορφή συνεταιρισμού (joint venture).
Βάση όλων των παραπάνω παραγόντων, οι Σεϋχέλλες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μία σημαντική οικονομική δύναμη στον Ινδικό Ωκεανό.


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Οι Σεϋχέλλες προσφέρουν στον επενδυτή πλήθος επενδυτικών ευκαιριών σε διάφορους τομείς, όπως
a) Γεωργία: Αυτός ο τομέας αντιστοιχεί στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (GDP). Μία σειρά από κίνητρα προσφέρονται όπως μηχανήματα και άλλα είδη που μπορούν να εισαχθούν στη χώρα χωρίς δασμούς. Επίσης οι δηλωμένοι αγρότες στο Υπουργείο Γεωργίας απολαμβάνουν αφορολόγητο εισόδημα.
b) Ερευνητικές Φάρμες: Μέσα από αυτή τη διαδικασία το Υπουργείο Γεωργίας ευελπιστεί να αναπτύξει την καλλιέργεια μη παραδοσιακών σοδειών, όπως καρπούζια, πεπόνια και μανταρίνια. Αυτός ο τομέας είναι έτοιμος για ανάπτυξη και το Υπουργείο καλωσορίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, όχι μόνο για την κάλυψη της τοπικής αγοράς αλλά και για εξαγωγή. Είδη το τοπικό κύμινο, οι καρύδες και η βανίλια προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό μιας και είναι βιολογικά προϊόντα.
c) Κτηνοτροφία: Παρόλο που τα φρέσκα ψάρια παραμένουν η προτιμότερη επιλογή, η τουριστική βιομηχανία καθώς και η αλλαγή τρόπου ζωής του τοπικού πληθυσμού έχουν φέρει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη κατανάλωση νέων ειδών κρέατος απ’ ότι παλαιότερα.
Η ορνιθοτροφία για κρέας και αυγά είναι πολύ επιτυχής.
Η χοιροτροφία είναι ένας τομέας που έχει μεγάλη άνθιση τα τελευταία 20 χρόνια καθώς παλαιότερα η εκτροφή των χοίρων γινόταν από ιδιώτες για προσωπική κατανάλωση σε ειδικές περιπτώσεις. Την δεκαετία του 80 για λόγους υγιεινής και προστασία του περιβάλλοντος η εκτροφή χοίρων άρχισε να ελέγχεται και να απαιτεί άδεια. Έκτοτε η ιδέα των μονάδων χοιροτροφίας για εμπορική παραγωγή έχει προωθηθεί. Παρόλο που οι μονάδες έχουν αποδειχθεί επιτυχείς, η παραγωγή είναι ελλιπής για να καλύψει την εγχώρια αγορά και έτσι υπάρχει προοπτική για περισσότερες μονάδες χοιροτροφίας και καλύτερη τεχνολογία σε συνδυασμό με αυτόν τον τομέα.
d) Εκτροφεία Ζώων: Το Υπουργείο Γεωργίας ελέγχει την πηγή γονιδίων των χοίρων, ορνίθων και βοδινών, αλλά η ανατροφή και εκπάχυνση των ζώων γίνεται από ιδιώτες. Η εκτροφή βοδινών είναι ελλιπής και η πλειοψηφία εισάγεται ενώ η εισαγωγή γάλατος αντιπροσωπεύει το 98% της εγχώριας ζήτησης. Το Υπουργείο είναι ενθουσιώδες για την προώθηση της εκτροφής βοδινών και παραγωγής γάλατος, καθώς επίσης και της εκτροφής πουλιών όπως πάπιες και γαλοπούλες μειώνοντας έτσι την εξάρτιση της χώρας από τέτοιου είδους εισαγωγές.
e) Αλιεία: Η αλιεία είναι η μεγαλύτερη πηγή ξένου συναλλάγματος, μετά τον τουρισμό, για την οικονομία των Σεϋχελλών. Η επαγγελματική αλιεία τόνου γίνεται σε νερά μεγάλου βάθους από ένα συνδυασμό ξένων και τοπικών σκαφών. Η αλιεία αστακού επιτρέπεται για περιορισμένη περίοδο κάθε χρόνο έτσι ώστε να προστατεύεται το είδος. Πέρα από την τοπική ζήτηση αυτός ο τομέας συνεισφέρει ανοδικά στις εξαγωγές. Οι αλιευτικές αρχές των Σεϋχελλών επιτηρούν με προσοχή την αλιεία για την αποφυγή τυχόν υπερβολών στην ποσότητα που αλιεύεται. Παρόλο τον αριθμό των σκαφών με άδεια αλιείας, οι αλιευτικές αρχές των Σεϋχελλών είναι της άποψης ότι υπάρχει προοπτική για περισσότερη αλιευτική δράση συγκεκριμένα για τόνο βαθών νερών και ξιφία.
Μεγάλο ενδιαφέρον εντός και εκτός της χώρας έχει δημιουργήσει η καλλιέργεια μαργαριταριών μιας και διάφορες έρευνες υποδεικνύουν θετικές αναφορές για την περιοχή.

OIKONOMIA
Αρχική | Επαφή | Site Map

Research & Markets Seychelles Reports