Αρχική | Επαφή | Site Map

800 μ.Χ. περίπου
Άραβες ναυτικοί καταφθάνουν στις Σεϋχέλλες. Στοιχεία από εκσκαφές τάφων στο νησί Silhouette.

1499
Ο Vasco De Gama,ο πορτογάλος εξερευνητής,ανακαλύπτει τα νησιά αυτά σε ένα από τα ταξίδια του προς τις Ινδίες.Οι Σεϋχέλλες χαρτογραφούνται για πρώτη φορά.

1609
Πρώτη εμφάνιση των Άγγλων στα νησιά με δύο καράβια να αγκυροβολούν στο Mahe.Τα χαρακτήρισαν ως 'επίγειο παράδεισο' λόγω τις αφθονίας φρούτων,νερού και κάθε λογής πόρων(ψάρια, πτηνά, κλπ.)

1685
Για 100 χρόνια μόνο οι πειρατές ήταν συχνοί επισκέπτες των νησιών που τα χρησιμοποιούσαν ως βάση για τις επιδρομές τους και κρυψώνα για θησαυρούς. Ένας από τους πιο διάσημους πειρατές ο Olivier Lavasseur γνωστός ως 'La Buse' μαζί με τον Άγγλο Taylor που ήταν ο τρόμος των Ινδιών,κατέλαβαν το Vierge du Cap, ένα μεταφορικό καράβι.Αυτός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που εκλάπησαν ποτέ στην ιστορία των πειρατών.

1730
Παρά την γραπτή συμφωνία για παύση των επιθέσεων σε καράβια που μετέφεραν αγαθά και τρόφιμα στις αποικίες,ο 'La Buse' αθετεί τον λόγο του και συλλαμβάνεται.Καταδικάζεται και θανατώνεται δια απαγχονισμό στο Μαυρίκιο.Προτού πεθάνει όμως ρίχνει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στο πλήθος με ένα χάρτη της τοποθεσίας του κρυμμένου του θησαυρού στις Σεϋχέλλες. Έως σήμερα δεν έχει εντοπιστεί.

1742
Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Lazare Picault αποβιβάζεται στο Mahe,ονομάζοντάς το 'νησί της αφθονίας'. Αποχωρεί για τον Μαυρίκιο παίρνοντας μαζί του 300 χελώνες και 600 καρύδες.Η αναφορά του για το νησί ήταν ενθουσιώδης.

1756
Ο καπετάνιος Murphey τοποθετεί στο Mahe την 'pierre de possession' ('πέτρα της κατοχής'), η οποία διατηρείται έως και σήμερα στο μουσείο της Βικτόρια,κηρύσσοντας το μαζί με άλλα 7 νησιά του αρχιπελάγους υπό γαλλική κατοχή.Το ονομάζει Σεϋχέλλες προς τιμήν του υποκόμη Jean Moreau de Seychelles,υπουργό οικονομικών της Γαλλίας την εποχή βασιλείας του Λουδοβίκου XV.Ο βασιλιάς ανακηρύσσει τα νησιά γαλλική αποικία.

1785
Ο υποκόμης Jean Baprtiste de Soillac υπαγορεύει τους πρώτους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό κυνηγιού της χελώνας. Ένα φρούριο χτίστηκε για να προστατεύσει το Mahe.

1793
Κάποιος με την ονομασία Louis Poiret καταφθάνει στις Σεϋχέλλες.Καθώς φαίνεται πρόκειται για τον δεκάχρονο γιο του αποθανόντος βασιλιά τις Γαλλίας Λουδοβίκου XVI.

1804
Οι Γάλλοι παραδίνονται στους Άγγλους.Ο πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και η γη χορηγείται σε αποίκους.

1833
Οι Άγγλοι θέτουν σε ισχύ νόμο που καταργεί τη δουλεία.

1840
Προς τιμήν της βασίλισσας της Αγγλίας,δίνεται το όνομα Βικτόρια στην κύρια πόλη του Mahe.

1875
Οι Σεϋχέλλες γίνονται μέρος εξορίας για εκθρονισμένους βασιλιάδες και άλλους ισχυρούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο σουλτάνος της Μαλαισίας Abdullah Khan και πιο πρόσφατα ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος.

1903
Η βρετανική κυβέρνηση ανακηρύσσει τις Σεϋχέλλες αγγλική αποικία,ελεύθερη από το προτεκτοράτο του Μαυρίκιου.

1939
Η αποικία αποκτά το δικό της νόμισμα (τη ρούπια).

1948
Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η δημοκρατική ζωή των νησιών ξεκινά με την ίδρυση νομοθετημένων συνταγμάτων.

1967
Οι πρώτες εκλογές με καθολικό δικαίωμα ψήφου.Ο λαός ψηφίζει ενάντια στην ανεξαρτησία και υπέρ της σύνδεσης με τη Μεγάλη Βρετανία.

1970
Οι Σεϋχέλλες αποκτούν το δικό τους σύνταγμα αλλά παραμένουν αγγλική αποικία.

1971
Εγκαίνια του διεθνούς αερολιμένα στο Mahe.

1976
Οι Σεϋχέλλες ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.Ο James R. Mancham γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

1977
Πραγματοποιείται πραξικόπημα με επικεφαλή τον Γάλλο δικηγόρο France Albert Rene και ένα ενιαίο κράτος σοσιαλιστικού πολιτεύματος ιδρύεται με τον Rene ως πρόεδρο.

1981
Μία ομάδα μισθοφόρων προσπαθούν να φέρουν πίσω στην εξουσία τους ακολούθους του Mancham,που βρίσκεται εξορισμένος στην Αγγλία,αλλά η επιχείρηση αποτυγχάνει.

1991
Στις 5 Δεκεμβρίου το μοναδικό κόμμα στην εξουσία SPPF (Seychelles People Progressive Front) σε έκτακτη συνέλευση,αποφασίζει την επαναφορά του πολυκομματισμού.

1992
Οι εκλογές για τον σχηματισμό της πρώτης συνταγματικής συνέλευσης και το πρώτο δημοψήφισμα για την έγκριση του συντάγματος.

1993
Η διαδικασία εκδημοκρατικοποίησης ολοκληρώνεται με την έγκριση του νέου συντάγματος και με τις γενικές εκλογές που έχουν ως αποτέλεσμα την επανεκλογή του προέδρου France Albert Rene και το σχηματισμό κοινοβουλίου.Ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος 'Seselwa',ο αιδεσιμότατος Ramkalawan, συνεχίζει τη αντιπολίτευσή του δημοκρατικά και ελεύθερα προστατευόμενος από το σύνταγμα.

2001
Μεγάλη προσδοκία για τις προεδρικές εκλογές.Ο Rene επανεκλέγεται με 54% των ψήφων με την αντιπολίτευση του Ramkalawan να εισπράττει το 45%.

2002
Μεγάλη προσδοκία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές όπου το κόμμα SPPF καταλαμβάνει 23 έδρες,το SNP 11 έδρες ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταλαμβάνουν καμία έδρα.

2004
Ο πρόεδρος Rene αποσύρεται και ο αντιπρόεδρος James Alix Michel γίνεται ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών.

ΙΣΤΟΡΙΑ